Change language

Registrera dig och få ut ytterligare av mognadstestet genom best practice-jämförelse och rekommendationer! Om du också fyller i bokkoden får du tillgång till fler case och övningar.

Hur MTGx accelererade MTG i de lokala länderna

Strategiarbete

MTG har genom sin nya koncernövergripande satsning MTGx skapat ett digital lager som går horisontellt genom alla länder. MTGx har en egen organisation och en egen vd. Redan vid första anblick är detta angreppssätt ett typexempel på Koordinationsfasen det vill säga ett bolag som har en separat satsning som hanterar det digitala och detta integreras och koordineras med befintlig verksamhet. Det som vanligtvis är utmaningen i denna fas är att mycket av kraften går åt att koordinera mellan den analoga och den digitala verksamheten. Samtidigt är den digitala affären ofta väsentligen mindre vilket gör att det digitala nedprioriteras.

För att försöka minimera denna effekt så gjorde MTG ett antal intressanta val när MTGx lanserades i koncernen:

  • Samtidigt som alla kostnader för MTGx togs centralt stannade intäkterna i respektive lokalt land och ansvaret för de digitala intäkterna delegerades till respektive lands-vd. Den lokala vd:n fick huvudansvaret för den digitala affären i sitt land och mättes därmed på hur väl denna lyckades.
  • Produkt- och plattformsutveckling placerades centralt för att borga för synergier.
  • Samtidigt blev utvecklingen av digitala tjänster runt existerande tv-format programavdelningarnas ansvar och därmed en del av den befintliga verksamheten.

Förhoppningen var att genom detta snabbt kunna skapa fokus på den digitala affären och därigenom accelerera digital innovation och förändring. Jämfört med MTGs tidigare digitala satsningar som låg i digitala ben inom respektive affärsverksamhet så ser vi MTGx som ett viktigt steg för att kunna ta sig vidare till Accelerationsfasen. Det som skett efter den initiala satsningen är att respektive land numera har ett fullt resultatansvar för det digitala och kostnaderna förs därmed också lokalt.

Strategiplanerna dokumenteras i affärsplaner på olika nivåer. En övergripande för MTGx och en för var och ett av de tre områdena Play, Viaplay och Ventures. Dessutom finns en affärsplan per tjänst (Viaplay, Play, Viagame, Splay etc). Varje kvartal görs en stor utvärdering av hur det gått och revideringar av strategi görs om så krävs. Utöver detta så körs varannan vecka avstämningar där alla ansvariga för en viss tjänst/avdelning i olika länder synkar sina resultat och agendor.

MTGx jobbar med en “vattenfallsprincip” och använder Objectives and Key Results som ledningssystem. Rikard har det övergripande ansvaret och har fem övergripande mål som alla i organisationen känner till. Detta ansvar “rinner” ned till nästa nivå under honom och delas upp i de tre affärsområdena som har egna ansvariga med egna nyckeltal och på detta sätt fortsätter det nedåt i organisationen. MTGx har också webbaserade kontrollpaneler för alla nivåer och tjänster i organisationen där de nyckeltal som olika personer/tjänster mäts på hela tiden uppdateras. Detta görs för ökad tydlighet och förståelse i hur bolagets och den egna delen av affären ser ut.

______

Läs mer om MTGx

Introduktion av MTGx – motorn för att accelerera digital innovation

MTGx värderingar och hur de mäts och följs upp

Rikard Steiber, dåvarande vd MTGx, ett digitalt alibi?

Hur MTGx bygger tekniska förmågor

0